Miten puhtaampi sisäilma vaikuttaa terveyteen?

Luonnollisesti tähän tärkeään kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta on olemassa useita mekanismeja, jotka vähentävät virusperäisten partikkeleiden kykyä selviytyä ilmassa. Puhdistettu ilma antaa lisäksi omalle biologiselle immuunijärjestelmälle mahdollisuuden paremmin puolustatua potentiaalista infektiota vastaan.

 

Merkityksellisiä mekanismeja sairauksien vähenemisen taustalla voivat olla mm.:

 

- Neutraloimalla normaalisti ilmassa esiintyvä positiivinen sähköstaattinen varaus heikentyy viruspartikkeleiden kyky pysyä aktiivisena. Tiedot osoittavat, että esim. influenssavirus voi olla aktiivinen ilmassa> 5 tuntia.

 

- Pysyäkseen elossa huoneilmassa viruksella on tarve suojautua aggressiivisia happimolekyylejä vastaan piiloutumalla pienten vesihiukkasten joukkoon. Luomalla niin sanottuja klustereita hiukkasen ympärille, saadaan yleisesti vähennettyä hiukkasten määrää, mikä vähentää "piilopaikkojen" määrää.

- Vähentämällä sisäilman biokuormitusta (biologisesti aktiivisten partikkeleiden määrää; nanopartikkeleita polttomoottoreista, mykotoksiineista, viruksista, mikro-organismeista, allergeeneista) luodaan immuunijärjestelmälle ja limakalvojen hengitysteille paremmat mahdollisuudet kestää haitallisten partikkelien aiheuttama "hyökkäys". Hengittämällä puhtaampaa ilmaa, voidaan oman immuunijärjestelmän toimintaa tukea, sen saadessa "levätä". 

 

On tiedossa, että hienojakoisten hiukkasten muodossa olevat ilman epäpuhtaudet johtavat immuunijärjestelmämme aktivoitumiseen aiheuttaen niin kutsuttua "oksidatiivista stressiä". Tämä saattaa johtua immuunijärjestelmän heikentyneestä kyvystä vastata nopeasti uhkaavaan tartunnan - se on yksinkertaisesti liian työllistetty käsitellessään ympäristön pienhiukkasia eikä pysty käsittelemään välttämättä kaikkia uusia haitallisia mikro-organismeja.

Please reload

Please reload